Pečena testenina u bari stilu
Ovaj recept je jedno od tradicionalnih italijanskih jela iz regije Pulja, kompletno je jelo koje će se svideti svima!
Narežite pola crnog luka i propržite ga sa dve kašike maslinovog ulja u nelepljivom tiganju.
Dodajte flašu paradajz pirea i polovinu zapremine paradajza u vodu.
Začinite solju i biberom, pa kuvajte poklopljeno i na laganoj vatri dok se sos ne smanji.
Za to vreme uzmite veliku činiju za salatu u kojoj ćete pomešati mleveno meso sa dva jajeta, rendanim sirom i prezlama. Ne zaboravite da začinite solju i biberom pa ponovo izmešajte da dobijete mekano i mekano “testo”. (Možete dodati malo vode ako je potrebno).
Formirajte ćufte između dlanova pre nego što ih stavite u sos tokom kuvanja.
Testeninu skuvajte u ključaloj slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju.
Ocedite ih pre nego što ih pomešate sa sosom za ćufte od paradajza, ostavite kutlaču sosa.
Zagrejte rernu na 180°C.
Gratiniranu posudu premažite maslacem i sipajte malo prezla.
Isecite loptice Mozzarella Galbani i Mozzarella Cucina na kriške.
Sipajte prvi sloj testenine, prekrijte kriškama mocarele i pospite rendanim parmezanom, ponovite operaciju i završite kutlačom sosa koju ste rezervisali.
Stavite posudu u zagrejanu rernu oko 25 minuta.
Ovaj recept za mleveno meso zapečeno u rerni može se napraviti i sa mlevenom govedinom, piletinom ili jagnjetinom.
Proizvedeno mleveno meso može se koristiti i za pripremu punjenog povrća: patlidžana, tikvica, paradajza ili bibera…
Sos ovog jela je veoma sličan marokanskom taginu od kefta ćufte, što je još jedan recept za mleveno meso u rerni (ali sa više začina) u kome možete uživati kao kompletno jelo uz hleb ili krompir.