Kajsija sa kremom od rikote
Ukusan letnji desert, lako i brzo se pravi.
Kajsije operite, osušite, uklonite košticu i isecite na kockice; dodajte nekoliko kapi limunovog soka da ne potamne, pa dodajte 50g šećera od trske; ostaviti da odstoji i povremeno promešati.
Zasladite Ricotta Galbani, dodajte malu čašu likera od pomorandže i mešajte dok ne dobijete glatku i kompaktnu kremu.
Uzmite činije za salatu (ako je moguće u providnom staklu, jer je kontrast između bele i narandžaste lepe); na dno stavite kremu Ricotta Galbani, pa na vrh dodajte kajsiju iseckanu na kockice, a za gurmanski efekat završite sa primesom šlaga.
Desert je spreman; za vruće letnje večeri, ovaj tip recepta omogućava da se razreše dvoumljenja između želje za voćem i želje za slatkišima: to dvoje je grupisano u jedno, veoma gurmansko jelo.