Šarlot sa crvenim voćem i maskarponeom
Za početak uzmite pakete mekog keksa na kašičicu, u količini dovoljnoj za broj ljudi, da ispunite krug, ili ramekin za šarlotu prečnika 6 cm. Podelite kolačiće na dva identična dela.
U činiji rastvorite šećer sa 20 cl hladne vode. Stalno mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Brzo umočite kekse u sirup od jagoda, pre nego što ih stavite jedan pored drugog na dno obruča za pecivo ili ramekin, a zatim uspravno na zidove. Ostanite na hladnom dok nastavite sa ostatkom pripreme.
Za sledeći korak, sakupite sve sezonske bobice koje možete pronaći. Maline, ribizle, borovnice ili jagode, koristite šta god nađete.
Pustite voće ispod slavine, pa ostavite da se ocedi na krpi. Ne zaboravite da odvojite nekoliko komada voća za ukrašavanje deserta.
U velikoj činiji umutite svježi sir, maskarpone i šećer u prahu.
Nastavite sa radom dok se šećer potpuno ne rastvori i smeša ne postane homogena.
Postepeno dodavati voće i sve brzo mešati, kašikom ili lopaticom, a da voće previše ne drobite.
Zatim razbistrite jaja, stavite belance u posudu miksera, a žumanca u posudu.
Cilj je napraviti desert od malina i jagoda u stilu tiramisua. Umutiti belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli.
Drvenom lopaticom nežno preklopite sneg u prethodni maskarpone preparat, podižući nagore.
Uzmite krug obložen keksom natopljenim sirupom i punite ga ovim voćnim preparatom, pazeći da ne prelije.
Držite svoju šarlotu sa maskarponeom i voćem u frižideru nekoliko sati.
Kada su spremne za serviranje, nežno izvadite šarlote i stavite ih na tanjire za serviranje. Ukrasite ih rezervisanim voćem i sipajte oko njih kolut crvenog voća.
Poslednje pre serviranja dodajte nekoliko listova sveže nane i limunovu koricu.
Za gurmanskiju verziju, dodajte vanilin šećer u svoj sirup i čašu ruma.
Varijante:
Promenite formu u kojoj predstavljate svoj desert, probajte trupac sa posudom za torte. Ovaj recept se odlično slaže sa drugim voćem. Zamenom crvenih plodova možete dobiti šarlotu od jabuke ili šarlotu od kruške, po vašem ukusu. Takođe znajte da možete koristiti samo jednu sortu crvenog voća da dobijete šarlotu od jagoda ili šarlotu od malina.
Uz desert napravite hladnu pripremu, sa penastim šlagom sa mahunom vanile. U suprotnom, pregledajte svoju kuvar ili pogledajte video o receptu da biste pronašli jednostavan i brz recept za bavaroise, desert napravljen od želatina i kreme.
Da biste postupili kao veliki kuvari specijalizovani za peciva, predstavite svoj desert u verinu i poklonite ga semenkama pistacija ili iseckanim bademima.