Recept

Pravi rižoto

Pravi rižoto - Galbani
Priprema

U šerpi skuvajte temeljnu kocku u 1 litru vode i dinstajte dok pripremate rižoto.

Očistite luk i iseckajte ga. Pržite u tiganju ili tiganju na jakoj vatri sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja dok ne porumene.

Zatim dodajte pirinač i pržite ga nekoliko sekundi, dok ne postane providan.

Kulinarski trik

Kuvari preporučuju upotrebu rižota, odnosno pirinča Arborio ili Carnaroli.

Kada je pirinač biseran, navlažite ga suvim belim vinom dok nastavljate da mešate. Alkohol mora potpuno ispariti pre dodavanja dve kutlače veoma vruće čorbe.

Uvek mešajte i sačekajte dok pirinač ne upije svu tečnost da biste dodali kutlaču. Nastavite na ovaj način dok se pirinač potpuno ne skuva.

Ostavite oko 20 minuta za kuvanje. Pirinač je gotov kada je mekan.

Na kraju kuvanja skinite tiganj sa vatre. Dodajte dobru količinu Parmigiano Reggiana, komadić putera, so, biber i ponovo promešajte. Vaš rižoto je spreman!

Varijacije: Užitke možete menjati dodavanjem drugih sastojaka u svoj rižoto. Zimi su pečurke veoma popularne, kao i određeno povrće poput tikvica ili bundeve. U proleće i leto rižoto sa šparogama pravi užitak. Slobodno uključite meso u svoj recept. Piletina i pečurke čine ukusan brak, dok se šunka radije meša sa sirom. Treba znati da rižoto nije samo slano jelo, jer ga možete napraviti i u slatkoj verziji, sa na primer jagodama da iznenadite svoje goste.

Podelite ovaj recept The link has been copied.