Testenina sa hobotnicom

Preporučljivo je da hobotnicu stavite u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći kako bi meso omekšalo.
Napunite šerpu vodom, pa u nju stavite luk i celu hobotnicu i kuvajte oko 8 minuta.
Kada se kuvanje završi, izvadite hobotnicu i luk i ocedite ih. Vodite računa da sačuvate vodu koja je korišćena za njihovo kuvanje.
Odseci glavu svojoj hobotnici.
U veliku šerpu napunjenu vodom, dodajte sve sastojke za vaš recept (hobotnicu, puter, lovorov list, svežu majčinu dušicu, bobice kleke, roze vino, čen belog luka, čili, ulje) osim rikote i testenine.
Ostavite da kuva na jakoj vatri oko 45 minuta. Ne oklevajte da dodate malo vode ako je potrebno tokom kuvanja.
U drugom loncu napunjenom vodom, dovedite tečnost do ključanja, a zatim skuvajte testeninu u njoj, u skladu sa vremenom kuvanja na vašem paketu (čvrsta, al dente ili topljiva).
Kada se kuvanje završi, izvadite hobotnicu i isecite pipke na komade od 10 do 15 cm, a zatim zadržite centralni deo tela.
Kada je vaša testenina kuvana, dodajte je u tiganj u kome se nalaze svi ostali sastojci i dodajte Galbani rikotu u celinu.
Ovaj korak je opcioni. Ako želite da ukrasite svoje tanjire sa nekoliko delova tela hobotnice, sada ih isecite.
Pomešajte svoj preparat da se rastopi i povežite rikotu sa ostalim sastojcima.
Poslužite i ukrasite svoje tanjire prethodno isečenim komadima hobotnice i lovorovim listom.
Da je spreman ! Ostaje samo da probate!
Ovaj recept možete napraviti prateći iste korake sa lignjama, hobotnicama i sipom. Testeninu možete zameniti i pirinčem ili krompirom po želji.
Možete odabrati da uživate u ovom jelu toplo ili hladno. Deluje jednako dobro kao glavno jelo ili kao predjelo. Ne oklevajte da okusite svoju hladnu realizaciju i tako uživajte u ukusnoj salati od hobotnice.
Ako se odlučite za ovo rešenje, prilikom serviranja možete u svoj preparat dodati malo limunovog soka.
Ovaj preparat može se odlično složiti sa paradajz sosom.